Sahdin valmistus

Sahdin pääraaka-aineena on sahtimallas. Tänä päivänä maltaat ostetaan useimmiten kaupasta, raaka-aineenaan pelkkä ohra. Mukaan voi lisätä muitakin kotimaisia viljoja, joko mallastamattomana tai mallastettuna. Viljan voi mallastaa itsekin. Sahtiopistolla on mahdollista tehdä savumaltaita.

Idätettyä viljaa = vihermallasta
Idätettyä viljaa = vihermallasta
Kaupallisia maltaita
Kaupallisia maltaita

Mäskäys

Mäskäys aloitetaan sekoittamalla vilja ja vesi ja kuumentamalla se noin 40 asteeseen. Siitä lämpötilaa kohotetaan noin 8 tunnin aikana lisäämällä siihen lämpöisempää ja lämpöisempää vettä. Tavoitteena on 70-75 astetta. Tämän prosessin aikana viljan tärkkelys muuttuu glukooseiksi. Isojoella on tapana lopuksi keittää mäski.


 

Mäskin sekoitusta
Mäskin sekoitusta

Kuurnaus

Kuurnauksessa mäski lasketaan katajapedillä peitetyn siivilän päälle, jolloin siitä erottuu kantavierre. Tämä jäähdytetään n. 20 asteeseen, minkä jälkeen se laitetaan käymään leivinhiivalla.

Humalointi voidaan tehdä heti mäskäyksessa, tai kuurnaan laitettaessa tai lopuksi sekoittamalla vierteeseen ns. humalatee.


Mäski kuurnassa
Mäski kuurnassa
Kantavierteen lasku kuurnasta
Kantavierteen lasku kuurnasta

Käyminen

Käyminen kestää yleensä 1-2 vrk. Tarvittaessa sitä voi hidastaa jäähdyttämällä. Sahti on valmista säilytysastiaan laitettavaksi, kun käyminen hidastuu ja loppuu. Tuotteen jälkikäyminen ja selkeytyminen tapahtuu kylmässä n. 2 viikon aikana.


Käymisen eri vaiheita
Käymisen eri vaiheita

Säilytys

Sahti säilyy parhaiten hiivapatjan päällä kylmässä n. 2-5 asteessa, kunnes se on nautittu loppuun!


Käyntipoika
Käyntipoika