KUURNA RY JA SAHTIOPISTO

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Satakunnassa sahdinteolla on vuosisataiset perinteet. Sahtiperinteen säilyttämiseksi Isojoelle perustettiin vuonna 1997 Perinneyhdistys Kuurna ry. Jäsenistöä saatiin heti myös Honkajoelta ja muista ympäristökunnista. Jäsenmäärä on tällä hetkellä 125.

Yhdistyksen tavoitteiden edistämiseksi päätettiin rakentaa Sahtiopisto, joka valmistui vuonna 2001. Sahtiopisto on tiettävästi ainut alan oppilaitos koko maailmassa.

Sahtiopiston toimintaan kuuluvat sahdinvalmistuksen lisäksi myös opastukset, koulutukset, sahdinvalmistuskilpailut, esittelytilaisuudet, retket, talkoot, kokoukset ja merkkipäivät.

Lisää Kuurna ry:n historiaa


Sahtiopiston toiminta ja palvelut

Perinneyhdistys Kuurna ry palvelee Lauhan kansallispuiston kupeessa Lauhansarven luontomatkailukeskuksen alueella. Käytettävissä on Sahtiopiston tuotantotilat, mallastamo ja mehupuristamo.

Sahtiopiston tiloissa ja ympäristössä järjestämme pienille ryhmille räätälöityjä kursseja, jotka esimerkiksi viikonloppukursseina perehdyttävät konkreettisesti sahdinvalmistuksen saloihin, historiaan ja tämän päivän työtapoihin. Tähän perinteikkääseen osaan kulttuurihistoriaamme voi tutustua myös lyhyellä ohjatulla vierailulla, jonka aikana tutustutaan mm. laajaan historialliseen sahdinvalmistuksen esineistöön puhumattakaan nykyaikaiset vaatimukset täyttävästä valmistusyksiköstä sekä itse juomasta - sahdista.


Päärakennus

Sahtiopiston päärakennuksessa on modernit sahdinvalmistustilat, opintosali ja katettu terassi. Sahtiopisto valmistui kevättalvella 2001. Päärakennuksen opintosali soveltuu myös pienimuotoisten tilaisuuksien järjestämiseen, kuten kokouksien, palaverien sekä pienien juhlen viettoon (n. 40 hlöä).

Päärakennus
Päärakennus

Mallastamo ja hygieniatilat

Mallastamossa liotetaan, idätetään ja kuivatetaan jyvät. Mallastamossa tuotetaan jyvään sahdin valmistusprosessissa tarvittavia entsyymejä, jotka hajottavat jyvän ainesosia veteen helposti liukenevaan ja hiivan ravinnoksi sopivaan muotoon. Maltaan kuivauksessa muodostuu lisäksi hyödyllisiä väri- ja makuaineita.


Mallastamo ja hygieniatilat
Mallastamo ja hygieniatilat

Laavu ja grillipaikka

Laavu- ja grillipaikalla nautitaan nuotion lämmöstä ja tunnelmasta ja valmistetaan hiiligrillillä grilliherkut tai vaikka rosvopaistia.

VARAA TUTUSTUMISKÄYNTI JA ESITTELY SAHDIN VALMISTUKSESTA

Jos tahdot tutustua Sahtiopistoon ja sahdin valmistukseen, niin ota yhteyttä viereisen lomakkeen avulla tai ottamalla yhteys suoraan yhteyshenkilöihin.