KUURNA RY JA SAHTIOPISTO
Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Satakunnassa sahdinteolla on
vuosisataiset perinteet. Sahtiperinteen säilyttämiseksi Isojoelle
perustettiin vuonna 1997 Perinneyhdistys Kuurna ry. Jäsenistöä saatiin heti myös Honkajoelta ja muista ympäristökunnista. Jäsenmäärä on tällä hetkellä 125.
Yhdistyksen tavoitteiden edistämiseksi päätettiin rakentaa Sahtiopisto, joka valmistui vuonna 2001. Sahtiopisto on tiettävästi ainut alan oppilaitos koko maailmassa.
Sahtiopiston toimintaan kuuluvat
sahdinvalmistuksen lisäksi myös opastukset, koulutukset,
sahdinvalmistuskilpailut, esittelytilaisuudet, retket, talkoot,
kokoukset ja merkkipäivät.
Sahtiopiston toiminta ja palvelut
Perinneyhdistys Kuurna ry palvelee Lauhan kansallispuiston kupeessa Lauhansarven luontomatkailukeskuksen alueella. Käytettävissä on Sahtiopiston tuotantotilat, mallastamo ja mehupuristamo.
Sahtiopiston tiloissa ja ympäristössä järjestämme pienille ryhmille räätälöityjä kursseja, jotka esimerkiksi viikonloppukursseina perehdyttävät konkreettisesti sahdinvalmistuksen saloihin, historiaan ja tämän päivän työtapoihin. Tähän perinteikkääseen osaan kulttuurihistoriaamme voi tutustua myös lyhyellä ohjatulla vierailulla, jonka aikana tutustutaan mm. laajaan historialliseen sahdinvalmistuksen esineistöön puhumattakaan nykyaikaiset vaatimukset täyttävästä valmistusyksiköstä sekä itse juomasta - sahdista.
Päärakennus
Sahtiopiston päärakennuksessa on modernit sahdinvalmistustilat,
opintosali ja katettu terassi. Sahtiopisto valmistui kevättalvella 2001. Päärakennuksen opintosali soveltuu myös pienimuotoisten tilaisuuksien
järjestämiseen, kuten kokouksien, palaverien sekä pienien juhlen viettoon (n. 40 hlöä).
Mallastamo ja hygieniatilat
Mallastamossa liotetaan, idätetään ja kuivatetaan jyvät. Mallastamossa
tuotetaan jyvään sahdin valmistusprosessissa tarvittavia entsyymejä,
jotka hajottavat jyvän ainesosia veteen helposti liukenevaan ja hiivan
ravinnoksi sopivaan muotoon. Maltaan kuivauksessa muodostuu lisäksi
hyödyllisiä väri- ja makuaineita.
Laavu ja grillipaikka
Laavu- ja grillipaikalla nautitaan nuotion lämmöstä ja tunnelmasta ja valmistetaan hiiligrillillä grilliherkut tai vaikka rosvopaistia.
VARAA TUTUSTUMISKÄYNTI JA ESITTELY SAHDIN VALMISTUKSESTA
Jos tahdot tutustua Sahtiopistoon ja sahdin valmistukseen, niin ota yhteyttä viereisen lomakkeen avulla tai ottamalla yhteys suoraan yhteyshenkilöihin.